Ediția a șaptea

Ediția din 2024 a inclus vizite la Casa Memorială Elie Wiesel, Cartierul Evreiesc din Budapesta, Memorialul „Pantofi de-a lungul promenadei Dunării”, Lagărul de concentrare Dachau, Lagărul de concentrare Theresienstadt, Complexul Muzeal Auschwitz-Birkenau, Cartierul Evreiesc Kazimierz din Cracovia și Fabrica lui Schindler. Participanții au avut parte de activităţi diverse, de tip team building, dezbateri, workshopuri şi sesiuni de informare de interes pentru tematica programului.

După turul de studiu și sub supravegherea coordonatorului programului, toți participanții realizează activități de diseminare în comunitățile lor. Activitățile sunt diverse și au inclus prezentări publice, discuții organizate cu colegi și / sau profesori și redactarea articolelor pentru ziare, reviste școlare și reviste universitare.

Opiniile exprimate în cadrul evenimentelor de follow-on nu reprezintă poziția oficială a Ambasadei Statelor Unite ale Americii, a Institutului Polonez din București, a Ambasadei Statului Israel, a Ambasadei Republicii Federale Germania în România, a Institutului Național pentru Studierea Holocaustului Elie Wiesel din România, a American Councils for International Education sau a altor parteneri ai programului.


Programul tematic Elie Wiesel Study Tour, aflat la cea de-a șaptea ediție, a fost finanțat de către Ambasada Statelor Unite în România, Institutul Polonez din București, Ambasada Republicii Federale Germania în România și Ambasada Statului Israel în România, și implementat de American Councils for International Education cu sprijinul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Ambasada Republicii Austria în România, Forumul Cultural Austriac București - BMEIA, OeAD-GmbH – Austria’s Agency for Education and Internationalisation, Jewish Community Center Krakow, Holocaust Memorial Center – Budapest, Casa Memorială Elie Wiesel, Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman”, Zizin, România Pozitivă, Radio România Cultural

Dragoș Ilieș

Apreciez foarte mult Elie Wiesel Study Tour pentru că a creat mediul perfect pentru dialoguri deschise cu cercetători, mentori și colegi interesați de studiul și înțelegerea mai profundă a Holocaustului. Această experiență m-a transformat într-un cetățean european mai informat, oferindu-mi instrumentele necesare pentru a-mi exprima opiniile și pentru a înțelege mai bine perspectivele celorlalți pe acest subiect important.

Benec Oana

A fost o experiență incredibilă care ne-a îmbogățit cunoștințele existente cu informații noi și valoroase.

Deși a fost oarecum copleșitoare, ne-a determinat să reflectăm asupra complexității Holocaustului (și nu numai), încurajându-ne să aprofundăm istoria.

Sara Munteanu

„Pentru mine, Elie Wiesel Study Tour a fost o oportunitate extraordinară. Am avut șansa să călătoresc în locuri, orașe și regiuni care au fost și care continuă să fie puncte cheie în istoria poporului evreu și a Holocaustului. Această experiență mi-a permis să înțeleg cu adevărat sintagma: „Cei care nu își amintesc trecutul sunt condamnați să-l repete.” După acest tur, pot spune cu încredere că am dobândit o înțelegere mult mai profundă a istoriei. Cel mai impactant aspect a fost plasarea noastră nu doar în timp, ci mai ales în spațiu—spații încărcate de istorie și semnificație.

În final, am avut norocul să fac parte dintr-un grup extraordinar. Am discutat împreună diverse subiecte și am avut opinii diferite, ceea ce a îmbogățit experiența. Recomand cu căldură acest tur de studiu. Este o experiență care m-a schimbat profund și a contribuit semnificativ la dezvoltarea mea personală.”

Anisia Bandi-Turtoi

Pentru mine, Elie Wiesel Study Tour (EWST) a fost o călătorie transformatoare. Mi-a oferit o înțelegere mai profundă a Holocaustului și mi-a lărgit perspectiva asupra genocidului împotriva poporului evreu din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A fost atât o experiență educativă, cât și una emoțională, pe care o recomand cu toată căldura tuturor, deoarece este esențial să înțelegem cum și de ce au fost posibile astfel de atrocități, dacă dorim să schimbăm cursul istoriei.

Trecutul ne modelează viitorul, dar nu ne protejează de repetarea greșelilor. Astăzi, sunt mândră să duc mai departe acest mesaj prin proiectul meu de continuare, inspirând oamenii să pună întrebări, să fie curioși și să reflecteze asupra modului în care putem preveni repetarea erorilor strămoșilor noștri.